top of page
חיפוש

עד כמה אתם מודעים לפחדים שלכם והאם הם עדיין מנהלים אתכם?

עודכן: 8 באוק׳ 2024

רגע לפני שניכנס לנושא הפחדים שמעכבים אותנו, חשוב להבין קודם כל מה זאת צמיחה והתפתחות אישית.

צמיחה אישית היא בעצם היכולת שלנו להשתפר, לגדול ולשנות דברים בחיים שלנו בשאיפה לממש את הפוטנציאל שלנו. זה אומר להכיר את עצמנו טוב יותר, להתגבר על מכשולים ולבנות את החיים שאנחנו רוצים לחיות.


לצערי, הרבה מאוד אנשים חיים חיים שהם לא באמת רוצים. הם מרגישים שהם חייבים לעמוד בציפיות של החברה, המשפחה או העבודה.

זה מה שאני קוראת לו: 'לחיות חיים של מישהו אחר'.

זאת אומרת שאלה חיים שאולי יתאימו לאדם אחר, אבל לא לרצון הפנימי שלנו.

זה יכול להיות מאוד מבלבל, כי אלה לא בהכרח חיים רעים. לכן כביכול אין לנו סיבה להתלונן, ואנחנו עשויים אפילו לחשוב שמשהו לא בסדר איתנו כשאנחנו לא מרוצים ממה שיש לנו, למרות שהכל נראה בסדר, ולמרות שיש לנו את כל מה שאדם רוצה.

רק שהאדם הזה הוא לא אנחנו. זה לא מה שאנחנו רוצים.

החיים האלה אולי יכולים להיות אפילו מדהימים עבור מישהו אחר, אך כשאנחנו לא מקשיבים לקול הפנימי שלנו, אנחנו מפספסים את ההזדמנות לחיים באמת מלאים ומספקים יותר, ואף עשויים להרגיש תקועים בתחומים מסוימים בחיינו.

לכן, צמיחה אישית היא לא רק עניין של מותרות, ובטח שלא רק עבור אנשים שסובלים בחייהם, אלא היא הכרח כדי ליצור את החיים שאנחנו באמת רוצים לחיות.

יחד עם זאת, לפעמים פחדים, בין אם אנחנו מודעים אליהם ובין אם לא, עומדים בדרכנו, חוסמים אותנו ומונעים מאיתנו להתקדם, לצמוח, ולממש את עצמנו בדרך להגשמת החיים שאנחנו שואפים אליהם.

 

פחד הוא תגובה טבעית של הגוף והנפש לאיום פוטנציאלי, בין אם הוא ממשי או רק נתפס בעינינו ככזה, אך למרות שהוא נועד להגן עלינו מסכנות, הוא יכול להפוך לגורם מעכב ולהיות מכשול בדרך לצמיחה האישית שלנו. פחדים יכולים להשפיע על כל תחום בחיינו: הקריירה, מערכות היחסים, הבריאות הנפשית והרגשית שלנו.

כשאנחנו לא מודעים לפחדים שמניעים אותנו, הם יכולים לעכב את ההתפתחות שלנו, לתקוע אותנו במקום, ולהפריע לנו להגשים את עצמנו.

הרבה פעמים הפחדים האלה מתחבאים עמוק בתודעה שלנו ואפילו לא ברור לנו עד כמה הם משפיעים על הבחירות שאנחנו עושים בחיי היומיום שלנו.



הקשר בין התודעה ותת-המודע לפחדים שלנו


התודעה היא המקום שבו נמצאות החוויות המנטליות והרגשיות שלנו – כל המחשבות, הרגשות, והתחושות שלנו. זה המקום שבו אנחנו מעבדים את החוויות שלנו, מתמודדים עם רגשות, ומקבלים החלטות.

התודעה כוללת גם את המחשבות שאנחנו מודעים אליהן בזמן אמת, וגם את הדפוסים והמחשבות שאנחנו פחות מודעים אליהם, אך הם עדיין משפיעים על ההתנהלות שלנו.

מדובר בתהליכים תת-מודעים – דפוסי חשיבה והרגלים שמתרחשים באופן קבוע מחוץ למודעות המיידית שלנו. אותם פחדים ותפיסות לא-מודעות פועלים מתחת לפני השטח, ומשפיעים על הבחירות והתגובות שלנו מבלי שנשים לב לכך. זה מה שמכונה "תת-המודע".

 

כשאנחנו מדברים על פחדים ותפיסות לא-מודעות, ניתן גם להתייחס אליהם כאל חלק מהמורכבות של האגו שלנו.

האגו בעצם מתפקד כמו "מראה" שמייצגת את הזהות שלנו, אבל זו לא באמת המהות האמיתית שלנו, אלא מה שמכונה 'העצמי הכוזב' שלנו. אותה הזהות מכתיבה לנו את הדרך שבה אנחנו תופסים את עצמנו ואת הדרך שבה אנחנו מציגים את עצמנו לעולם. 

האגו שלנו מושפע מהחוויות והזיכרונות שאנחנו מודעים להם, אבל גם מהפחדים ודפוסי החשיבה שאנחנו לא מודעים אליהם. כלומר, האגו שלנו מעוצב על ידי פחדים פנימיים ותפיסות מוטעות על עצמנו, שמשפיעים על האופן שבו אנחנו פועלים ומגיבים בסיטואציות שונות, וכך הם ממשיכים לנהל אותנו מבלי שנשים לב לזה.

לעומת זאת, כשאנחנו מזהים את הפחדים והתפיסות שמעכבים אותנו, מבינים מהיכן הם מגיעים וכיצד הם משפיעים עלינו, אנחנו יכולים לפתח מודעות שתעזור לנו להתחיל תהליך של שחרור רגשי וצמיחה.


הבנת שורש הפחדים


כדי להתחיל בתהליך של התמודדות עם פחדים, חשוב להבין מאיפה הם נובעים. האם הם קשורים לחוויות מהילדות שלנו, לטראומות עבר, להשפעות מהחברה שסובבת אותנו או שהם פשוט פחדים שנובעים מחוסר ודאות לגבי מה שעתיד לקרות?

לעיתים קרובות הפחדים שלנו מושרשים באירועים מהעבר שלנו – חוויות שכאבנו או דפוסים שהורגלנו אליהם. לדוגמה, פחד מנטישה עשוי לנבוע ממערכת יחסים קרובה שהשתבשה בילדות, ופחד מכישלון יכול להיות תוצאה של ציפיות גבוהות מדי מצד המשפחה או מצד החברה שלנו.

ברגע שאנחנו מזהים את שורשי הפחדים שלנו, אנחנו מתחילים להבין שהם רק תגובה לנסיבות חיצוניות ולא בהכרח מייצגים את מי שאנחנו באמת, במהות שלנו.

 

ההשפעה של פחדים על חיינו


לפחדים שלנו יש השפעה עצומה על הבחירות שאנחנו עושים בחיי היומיום שלנו. הם משפיעים על הדרך שבה אנחנו מקבלים החלטות, בונים מערכות יחסים ואפילו תופסים את עצמנו. למשל, פחד מכישלון עשוי לגרום לנו להימנע מלקיחת סיכונים, להתנסות בדברים חדשים, או להתמודד עם אתגרים שיכולים להוביל לצמיחה. פחדים מונעים מאיתנו לפעול ולהתמודד עם מצבים שאולי יביאו להצלחה או להגשמה אישית. השפעת הפחדים יכולה להיות כל כך סמויה מן העין ומתוחכמת, שהם יכולים להשאיר אותנו תקועים במקום בלי שנבין, או אפילו נשים לב, עד כמה הם עוצרים אותנו מלהתפתח.


הכרת הפחדים והגברת המודעות אליהם


אחד הצעדים החשובים ביותר לשחרור הפחדים הוא פיתוח מודעות אליהם. בלי המודעות, הפחדים שולטים בנו ומנהלים אותנו מבלי שנבין זאת בכלל.

השלב הראשון הוא פשוט להתחיל להתבונן פנימה – להקדיש זמן להסתכלות פנימית ולשים לב למה שמניע אותנו, מה תוקע או מעכב אותנו, ומה גורם לנו להרגיש חשש או אי-נוחות. המודעות לפחדים שלנו מאפשרת לנו להכיר בכך שהם קיימים, להבין את תפקידם בחיינו, ולזהות את הרגעים שבהם הם משפיעים על הבחירות שלנו. ככל שנתבונן בפחדים שלנו ונכיר אותם לעומק, נוכל בהדרגה להתחיל להיפרד מהם, לשחרר אותם, ולחוות תחושת חופש וצמיחה אמיתית. 

כשאנחנו מתחילים לשחרר את הפחדים שלנו, אנחנו מתחילים להתמלא בתחושת עוצמה פנימית, שמאפשרת לנו לחיות חיים הרבה יותר מלאים. בכל פעם שנצליח להתמודד עם פחד ולהתגבר עליו, נוכל להרגיש יותר חזקים ובטוחים, ולהתחיל לחיות את חיינו מתוך חופש ובחירה אמיתית.

 

הצעד הראשון והקריטי


כאמור, ההכרה בפחדים היא הצעד הראשון לצמיחה ושחרור רגשי. זיהוי הפחדים שלנו ועבודה מודעת עליהם יכולים לא רק לשפר את איכות החיים שלנו, אלא גם לפתוח בפנינו דלתות חדשות להגשמה עצמית, לחוויות חיוביות, ולהתקדמות אישית.

עכשיו זה הזמן שלכם לעצור לרגע ולשאול את עצמכם: איזה פחד מונע ממני לצמוח? איך הוא משפיע עליי? ומה אוכל לעשות כדי להתמודד איתו?

 

רוצים להתחיל לזהות את הפחדים שלכם, להבין איך הם משפיעים עליכם ולהתחיל לשחרר אותם?

אני מזמינה אתכם לתאם פגישה לאבחון מבנה האגו (מפגש אחד) או להתחיל בתהליך ליווי אישי מלא שיסייע לכם להתגבר על הפחדים ולחיות חיים מלאים ומספקים יותר.








מוכנים לצלול עמוק יותר? בפוסט הבא נמשיך לחקור כיצד עבודה עם האגו יכולה לסייע לנו להתחבר למהות הנשמה ולממש את הפוטנציאל הגבוה שלנו. לקריאה לחצו כאן.

 
 
 

Comments


bottom of page