לחיות מתוך הנשמה: לשחרר את המנגנונים המגבילים ולגלות את החופש הפנימי
- Chen Shabtai
- 8 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 5 דקות
בפוסט הקודם דיברנו על החשיבות של זיהוי והכרה בפחדים שמנהלים אותנו ואיך הם יכולים לעכב אותנו מצמיחה ומימוש הפוטנציאל שלנו. הפעם, נצלול עמוק יותר ונראה איך הפחדים השונים מתבטאים בדרכים שונות אצל אנשים שונים, דרך מודל האניאגרם, כלי יעיל להבנת המבנה הפנימי שלנו והאופן שבו הפחדים מנהלים אותנו.
מהו מודל האניאגרם? האניאגרם הוא מודל אישיות המזהה תשעה טיפוסי אישיות, שכל אחד מהם רואה את העולם מנקודת מבט ייחודית. לכל טיפוס יש מערך מאפיינים, דפוסי חשיבה, רגשות, מניעים, התנהגויות ופחדים משלו. מתוך נקודת המבט שלו, כל טיפוס מפתח אסטרטגיית פעולה שעוזרת לו להתמודד עם העולם. למעשה, כל אחד מאיתנו פועל מתוך מערכת פילטרים תפיסתיים שמעצבים את הדרך בה הוא חווה את המציאות.
טיפוסים אלה מייצגים את מבנה האגו הייחודי של כל אחד מאיתנו.
חשוב להדגיש שהאניאגרם משמש כלי אבחוני יחיד במינו להבנת המורכבות האנושית. הוא אינו מנסה לתייג או לקבע אנשים, אלא בדיוק להיפך. כל אחד מאיתנו מורכב מכל תשעת הטיפוסים, כשכל אחד מהם משפיע עלינו ברמה שונה, אך יש טיפוס אחד דומיננטי שמשפיע יותר על הבחירות שלנו, ההתנהגויות שלנו, ועל הפחדים המרכזיים שמלווים אותנו. זהו מודל רב ממדי החושף את המנגנון הלא מודע שמפעיל אותנו, ומסייע לנו להשתחרר מתבניות שמקבעות אותנו, להגיע לאיזון, לאמץ את הפוטנציאל הגבוה שלנו, לפרוץ דרך, ולחיות את החיים שלנו מתוך חופש ובחירה.
הפחדים, שמלווים כל אחד מהטיפוסים, משפיעים על הבחירות והפעולות שלנו. בפוסט הזה נבין כיצד כל טיפוס מתמודד עם פחדיו באופן ייחודי, ואיך המודעות לפחדים הללו יכולה לפתוח דלת לצמיחה אישית ורוחנית.

הפחדים המרכזיים של כל טיפוס אניאגרם
*חשוב לזכור שהתיאורים המובאים כאן הם תמציתיים בלבד. כל טיפוס הוא מורכב ובעל רבדים עמוקים יותר, וכולל גם יכולות ייחודיות ודרכי צמיחה מגוונות. בתהליך הליווי האישי ובפגישות אבחון האגו, אני מתעמקת בכל אחד מההיבטים הללו, ומסייעת לכל אחד לממש את הפוטנציאל הגבוה ביותר שלו.
טיפוס 1 – המחוקק
הפחד העיקרי של טיפוס 1 הוא פחד מלהיות בעל פגמים ומעשיית טעויות. הוא שואף כל הזמן לעמידה בסטנדרטים גבוהים ובקודים מוסריים נוקשים, מתוך האמונה שיש דרך "נכונה" לבצע דברים, ונמנע מלקיחת סיכונים או מלנסות דברים חדשים מחשש שלא יעמוד בציפיות הגבוהות שהציב לעצמו, או שייכשל בביצוע מושלם. הביקורת העצמית הגבוהה שלו יוצרת מתח פנימי קבוע, שמקשה עליו לחוות סיפוק ושלווה.
טיפוס 2 – המסייע
הפחד המרכזי של טיפוס 2 הוא פחד מדחייה ומחוסר אהבה. הוא מאמין שעליו לתת כדי לקבל, ולכן הוא משקיע את מירב האנרגיות במערכות יחסים. טיפוסי 2 הם אנשים חמים, רגישים ונדיבים, אך מתקשים להציב גבולות ולבקש עזרה ישירות. המסייע תמיד רוצה להיות שם בשביל אחרים, והפחד שלא יאהבו אותו עלול לגרום לו לשים את עצמו בצד, להעדיף את צרכי הסובבים ולא לטפל בצרכים האישיים שלו. כשהפחד הזה שולט בו, הוא עלול לאבד קשר עם עצמו.
טיפוס 3 – הביצועיסט
הפחד המרכזי של טיפוס 3 הוא פחד מכישלון ואובדן ההערכה מצד אחרים. מתוך אמונה שהם חייבים להצליח ולשמור על תדמית מרשימה, טיפוסי 3 משקיעים את מרצם בהשגת תוצאות והישגים כדי להוכיח את ערכם ולזכות בהכרה. זה מוביל אותם לרדוף אחרי הצלחה ולהזניח את רגשותיהם ואת עצמם, מה שעלול להותיר אותם מחוברים לתדמיתם בלבד ולא לזהותם האמיתית. כשהפחד הזה שולט בהם, הוא יוצר מרדף מתמיד אחרי הצלחה, שיכול לכסות על תחושות של חוסר ערך פנימי, והם יכולים לאבד קשר עם מה שהם באמת רוצים או מרגישים.
טיפוס 4 – הדרמטי
הפחד המרכזי של טיפוס 4 הוא פחד מחוסר ייחודיות ותחושת חוסר משמעות. טיפוסי 4 מרגישים שהם חייבים להיות מיוחדים כדי שיבחינו בהם, והם חווים את החיים כלא מספקים כאשר הם לא מצליחים לגלות את ייחודם. הם רגישים לדחייה ולנטישה, ולעיתים יבחרו לדחות אנשים בעצמם כדי להימנע מכאב הדחייה. גם כאשר ישנן הצהרות אהבה, תחושת הדחייה עשויה להימשך. תחושת החוסר הזו, שמתחילה לרוב מגיל צעיר, יכולה להוביל לתחושות שהם פגומים או שונים, ולצורך להבליט את עצמם בדרכים שונות. פחד זה עלול לגרום להם להתבוסס ברגשות שליליים ולחיפוש מתמיד אחר משמעות, מה שמונע מהם לחוות שמחה וסיפוק מהחיים.
טיפוס 5 – המדען
הפחד המרכזי של טיפוס 5 הוא פחד להיות חסר יכולת או מוצף, והוא חושש מהפרת פרטיותו ומהדרישות של אחרים שיכולות לרוקן אותו רגשית. הוא מאמין שהעולם הוא מקום תובעני ופולשני וכי כמות המשאבים מוגבלת. כדי לשרוד ולהתמודד עם הפחדים שלהם, טיפוסי 5 מפתחים אסטרטגיה של צבירת ידע, המהווה עבורם משאב חיוני להרגשת שליטה ועצמאות, ושל צמצום צרכים ולמידה להסתפק במועט, ובכך הם שואפים להיות עצמאיים ובלתי תלויים. הפחד הזה יכול להוביל להסתגרות רגשית ולהימנעות ממערכות יחסים קרובות, מתוך חשש לחשיפה ולפגיעות. הם מתפקדים כצופים מהצד, ומתבוננים מהצד על החיים. הם מתקשים לסמוך על אחרים ולהיפתח רגשית, מה שעלול להוביל לתחושות של בידוד ונתק מהעולם שסביבם, ולקושי ליצור ולשמר יחסים קרובים עם אנשים.
טיפוס 6 – הספקן
הפחד המרכזי של טיפוס 6 הוא מהעדר ביטחון ומחוסר וודאות, המלווה בהרגשה שהעולם הוא מקום מסוכן ובלתי צפוי. הם חוששים שלא יוכלו לסמוך על דבר ושהם עלולים להיתקל במצבי סכנה בלתי צפויים. בעקבות הפחד הזה, הם נוטים לעמוד על המשמר, לסרוק כל איום פוטנציאלי ולהימנע מלקיחת סיכונים. הספק המתמיד שלהם – גם בעצמם וגם באחרים – גורם להם לחפש אחר וודאות וביטחון חיצוני, ולהיאחז ביציבות חיצונית, אך הניסיון להשיג ביטחון בעולם לא ודאי מגביר את חוסר הוודאות שלהם ויוצר חרדה.
טיפוס 7 – הנהנתן
הפחד המרכזי של טיפוס 7 הוא מכאב ומסבל בכל צורותיהם. הוא מאמין שהחיים נועדו להיות מהנים ויש להימנע מכל דבר שעלול לגרום לו לחוש כאב או מגבלות. הפחד הזה מוביל אותו לחפש כל הזמן חוויות חדשות והנאות, במטרה לברוח מהתמודדות עם רגשות לא נוחים או כאב פנימי. כתוצאה מכך, הוא עלול להימנע מעומק רגשי ולהתפרש על פני תחומים רבים ללא התמקדות אמיתית, מבלי להבין שההתמודדות עם כאב ורגשות לא נוחים תתרום לו יותר מאשר הבריחה מהם, ושצמיחה אמיתית מתרחשת גם במקומות חשוכים, כואבים או שקטים.
טיפוס 8 – הבוס
הפחד המרכזי של טיפוס 8 הוא מאובדן כוח ושליטה. טיפוסי 8 רואים את העולם כשדה קרב שבו החזק שורד והחלש מנוצל, ולכן עליהם לשמור על עוצמתם בכל מחיר. הפחד שלהם מלהיות מנוצלים או להראות חולשה גורם להם להפעיל כוח ולהשליט את רצונם על סביבתם. הם עוטים "שריון" כדי להסתיר את הפגיעות שלהם, מתוך אמונה שאם יראו חולשה, ינצלו אותם. הפחד הזה מוביל אותם לעימותים ולשליטה באחרים, מה שעלול להפריע להם להיפתח למערכות יחסים קרובות ואינטימיות.
טיפוס 9 – משכין שלום
הפחד המרכזי של טיפוס 9 הוא פחד מעימותים ואובדן השלווה וההרמוניה. הם חוששים שקונפליקטים או חיכוכים יערערו את תחושת השקט הנפשי שלהם, ולכן נוטים לוותר על צרכיהם ורצונותיהם ולהתמזג עם רצונותיהם של אחרים כדי לשמר את ההרמוניה. ההתמזגות המוחלטת שלהם עם הרצונות וסדרי העדיפויות של אחרים, יחד עם הקושי לאכזב אנשים, עלולים לגרום להם לביטול עצמם ולאיבוד כל קשר עם הרצון האותנטי שלהם. הפחד הזה גם גורם להם להימנע מקבלת החלטות, להיות פסיביים או להתנתק, להכחיש ולהתעלם באופן מוחלט מהבעיה, מה שמונע מהם להתמודד עם אתגרים שיכולים להוביל לצמיחה.
איך הפחדים מעצבים את הבחירות שלנו?
הפחדים הללו לא נשארים רק בגבולות החשיבה שלנו – הם משפיעים על כל תחום בחיינו. הם יכולים לקבוע איך אנחנו בוחרים קריירה, איך אנחנו מנהלים מערכות יחסים, ואפילו איך אנחנו תופסים את עצמנו. כל טיפוס מגיב לפחדים שלו בצורה ייחודית, מה שמשפיע על הדרך שבה הוא חי את חייו. ההבנה של הפחדים הללו מאפשרת לנו לזהות איך הם משפיעים על הבחירות שלנו ולהתחיל בתהליך של שחרור מהם. השחרור מהפחדים מאפשר לנו לממש את הפוטנציאל האמיתי שלנו, לשדרג את היכולות האישית שלנו, ולחיות חיים שמבוססים על חופש ובחירה אמיתית.
ההבנה כמפתח לשחרור
כמו שדיברנו בפוסט הקודם, המודעות לפחדים היא המפתח הראשון לשחרור מהם. ברגע שכל אחד מאיתנו מזהה את הפחד המרכזי שלו – המושרש בטיפוס האניאגרם שלו – נוכל להתחיל את התהליך של שחרור רגשי.
האניאגרם מציע לנו מבט עמוק על הדרך שבה הפחדים שלנו פועלים ומנהלים אותנו. זה הזמן להתחיל להבין את עצמכם טוב יותר, לזהות את הפחדים המרכזיים שמנהלים אתכם, ולגלות איך הם עוצרים אתכם מלהגשים את עצמכם. הדרך לצמיחה מתחילה במודעות, וביכולת להכיר את הפחדים שלכם – ולשחרר אותם.
הפחדים שלנו הם לא מי שאנחנו.
הם רק חלק מהסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו.
המודעות מאפשרת לנו להתחיל לספר סיפור חדש – סיפור של צמיחה וחופש.
רוצים להתחיל את התהליך הזה?
אני מזמינה אתכם להעמיק בהבנת הפחדים והאגו דרך מודל האניאגרם ולקבל ליווי אישי בתהליך השחרור והצמיחה. תוכלו לבחור בין פגישת אבחון חד פעמית לבין תהליך ליווי מלא איתי.
לפרטים נוספים לחצו על הכפתור המתאים כאן למטה.
Comments